152022.jpg

Byer for mennesker

Kategorier
Forfatter: Jan Gehl
Sider: 272
Udgivelsesår: 2010
Udgiver: Bogværket
ISBN
9788792420114
Varenummer: gyl10022
Levering: Ikke på lager. Forventet leveringstid inden for 3-7 hverdage
Byer for Mennesker er en brugsbog, et værktøj, med en række anvisninger, der skal respekteres, hvis vi vil skabe levende, sociale og menneskeværdige byer.

Men den er mere end det. I globalt perspektiv opsummerer bogen 50 års undersøgelser, studier og projekter omkring byens liv og samspillet imellem arkitekturen, byen og menneskene.

Selv om der er store forskelle imellem kulturer og livsformer, er der endnu flere fælles træk, som skal respekteres for at planlægge gode og bæredygtige byer.

Om 30 år vil 75% af alle mennesker bo i byer; en byvækst uden sidestykke i klodens historie, der kan blive katastrofal, hvis den sker på samme betingelser som i dag.

Her har Byer for Mennesker en afgørende rolle at spille, netop fordi eksemplerne rækker fra Australien i syd til Canada i nord; fra Kina i øst til USA i vest. Bogens løsningsmodeller er universelle og alment menneskelige.

Jan Gehls bog om Livet mellem Husene udkom for snart 40 år siden. Den er på listen over de 100 vigtigste byplanbøger i det 20. Århundrede. Siden Livet mellem husene har Jan Gehl i teori og praksis arbejdet videre med temaet. Det er denne uddybning og samlede dokumentation, der nu lægges frem i bogen om Byer for Mennesker.

Den er et testamente fra et menneske, der har viet sit liv til den humane by, og som igennem 50 år systematisk har verificeret sine tanker.

I bogens 8 kapitler forfølges fire underliggende temaer, at skabe "levende, trygge, bæredygtige og sunde byer". Et budskab, der forekommer indlysende, men som alligevel tilsidesættes af konkurrerende hensyn - over alt i verden.

Byer for mennesker udgives parallelt i København, Washington og Beijing, et internationalt projekt, som er muliggjort af Realdania.